Nah, help en inspireer elkaar.

Nah ervaringsverhaal traject Hersenz module 3 deel 1 grip op je energie

Gepubliceerd op 29 januari 2022 om 14:57

nah grip op je energie, energie niet-aangeboren hersenletsel

Door je hersenletsel weer grip krijgen op je energie

Ik ben dit jaar begonnen met een nieuwe module bij Hersenz ‘’grip op je energie’’
Ik zit weer in een groep van zes net als de vorige module. Alleen zijn er drie nieuwe mensen bijgekomen. Het mooie van dat er er nieuwe mensen bij zijn gekomen is dat je ook weer nieuw verhalen hoort. Zo was één van de eerste vragen die we kregen of we konden herkennen wanneer we fysiek of mentaal moe werden. Wat ik veel hoorde was dat de piep(tinnitus) harder ging klinken in het hoofd naar mate je vermoeider wordt. Dat vond ik interessant om te horen omdat ik ook nadat ik een herseninfarct heb gehad tinnitus heb gekregen en 24 uur per dag een testbeeld geluid heb. Toen ik hoorde van mensen dat dat geluid harder ging klinken naarmate ze moe werden ben ik het bij mezelf gaan testen. Ik merkte al vrij snel op dat dit bij mij ook zo is. Ik zie de tinnitus nu ook als minder irritant en probeer het als instrument te gebruiken dat aangeef wanneer ik vermoeider word.

Tinnitus door niet-aangeboren hersenletsel

Op een ochtend tijdens een pmt les kregen we houten blokjes en daarmee moesten we aangeven hoe vol onze batterij op dat moment was. We kregen zes blokjes en ik zette ze ook alle zes voor mij neer omdat ik voelde dat ik veel energie had. Daarna moesten we een fysieke oefening doen, ik ging fietsen op de hometrainer. Toen die oefening klaar was gingen we weer bij elkaar zitten en moesten we aangeven of er iets veranderd was in onze energie meter. Ik voelde me op dat moment nog steeds vol energie dus ik bleef zes blokjes houden.

mentaal vermoeid hersenletsel, nah,niet-aangeboren hersenletsel,herseninfarct

We kregen een nieuwe opdracht, iedereen kreeg een A4 papier met allemaal tekst erop geschreven. We hadden twee minuten de tijd om deze tekst te lezen. Het lukte mij maar niet om de tekst te lezen ik kwam er maar niet doorheen. Als ik drie regels had gelezen begon ik weer opnieuw omdat ik dan al niet meer wist waarover het ging. Ik was ook constant afgeleid wat er om me heen gebeurde en hoor alle geluiden, van zuchten tot het geluid van het aanraken van papier. Na die twee minuten was ik gefrustreerd en teleurgesteld dat het mij  niet lukte om zo een simpel velletje tekst te lezen. Er werd weer gevraagd hoe onze energiemeter nu was en ik haalde er twee blokjes vanaf. Ik moest uitleggen waarom er 2 blokjes af zijn en ik vertelde dat ik mezelf gefrustreerd voelde en het gevoel heb nu veel minder energie te hebben dan daarvoor. De pmt begeleider zei toen tegen mij, blijkbaar heeft bij jou dit dus invloed op je energie. Dus mentaal kan ik mezelf snel uitputten. Ik vind het een mooi inzicht dat door middel van die blokjes het zo goed zichtbaar is dat mentale dingen waar ik mezelf voor moet concentreren zoveel energie kostten, en dat dat de omgeving daar ook invloed op heeft.


Help en motiveer elkaar met nah

Wilt u op de hoogte gehouden worden wanneer er weer nieuwe content geplaatst is? Schrijft u zich dan nu hieronder in. Ik houd u via deze digitale nieuwsbrief onder andere op de hoogte over:

  • Mijn nieuwste blogs.
  • Handigheidjes om beter om te gaan met jouw niet-aangeboren hersenletsel
  • Korte motiverende en inspirerende quotes 
  • Nah hulp strategieën.
  • Lotgenoten

Volg Nahblog ook op Facebook en Instagram klik op de onderstaande knoppen hieronder

Kaartje2go.nl

 »

Reactie plaatsen

Reacties

S,D. Vermaesen
4 maanden geleden

Leuk, althans, erg interessant!
Ik ben wel benieuwd naar meer.

Tiny Stegerman
4 maanden geleden

Heel herkenbaar, ik heb twee modules mogen volgen grip op energie en...ik weet het even niet. Veel van geleerd.
Groet Tiny

Klaas Dragtstra
3 maanden geleden

leerzame- en informatieve tekst Eric. Denk, dat velen er iets aan hebben en zullen ontdekken, dat de inhoud ook voor anderen geldt