Nah, help en inspireer elkaar.

Geheugenstrategieën voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 16:49

Geheugenstrategieën voor mensen met niet-aangeboren hersenletse

Beter omgaan met geheugen problemen door hersenletsel

Geheugenstrategieën voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.


Vanwege nah hebben velen onder ons problemen met hun geheugen. Vergeten wat je wilde doen, iets willen vertellen maar vast lopen en niet meer weten wat je wilde vertellen, niet kunnen bedenken wat je op een dag wilt doen, niet meer weten waar je iets neer heb gelegd en ga zo maar door.

Ik ga externe geheugen strategieën beschrijven die kunnen helpen. Het kan zijn dat je ze al gebruikt en dat het al werkt voor je, in dat geval super goed bezig. Ik hoop dat er een goede geheugenstrategie voor jullie tussen staat en dat je zo wat meer grip krijg op nah.

Vaste plekken

Denk goed na wat voor jouw een logische plek is bijvoorbeeld een plek dichtbij waar je een voorwerp vaak gebruikt. Wees hier wel heel strikt in door spullen direct op de plek terug te leggen. Geef ook aan je huisgenoten aan waarom het voor jou van belang is om alles op een vaste plek te leggen.

Voicerecorder

Een van de geheugenstrategieën die ik zelf altijd heel fijn vind is de voice recorder. Ik gebruik hem als ik naar de dokter ga of naar het ziekenhuis. Deze afspraken doe ik vaak alleen en dan is het makkelijk om het nog eens terug te luisteren en dan hoor je exact wat er tegen je verteld is. Ook als je wel samen gaat kan dit heel fijn zijn want dan kan je het later samen terug luisteren thuis in een rustige omgeving. Wel altijd even aangeven dat je het gesprek wilt opnemen.

Voor je deze strategie gaat toepassen, ga het eerst eens thuis oefenen zodat je weet wat je moet doen als je echt bij een dokter,arts of specialist ben. Deze strategie kan je op veel momenten toepassen ook bij andere (belangrijke)gesprekken. Maar het is ook makkelijk om zelf iets in te spreken en later terug te beluisteren. Ik gebruik zelf mijn telefoon maar er zijn ook voice recorders te koop.

Whiteboard

Ik gebruik zelf sinds kort een whiteboard en die hangt in mijn keuken. Als ik aan het koken ben en er komt iets in mij op dan schrijf ik het er op. Maar ook als er iets leeg is, bijvoorbeeld een pak rijst zet ik dat er op. Als ik boodschappen ga doen kijk ik op mijn whiteboard en vul ik alles in wat ik daar op had geschreven.

Wat ook handig kan zijn is dat je er op schrijf wat je per dag gaat eten en dat je de ingrediënten erbij schrijft die je nodig hebt. Dit voorkomt dat je s avonds hoeft na te denken wat je allemaal moet pakken uit de koelkast.

Op een whiteboard kan je ook magneten hangen, en zo kan je dus makkelijk brieven er aan ophangen van bijvoorbeeld een uitnodiging van iets of een schema wanneer ze het vuil weer komen ophalen en het oud papier. Het is wel belangrijk dat je het overzichtelijk ophangt en betrek daar ook de huisbewoners in, en leg uit waarom dit zo belangrijk is voor jouw.

Foto’s of fotoboeken

Herkennen jullie het ook, soms kun je een vakantie of een verjaardag van vroeger niet voor de geest halen. Maar als je dan een oud fotoboek open slaat dan komt ineens alles naar voren. Dan herinner je je ineens welk jaar het was en in welke plek. Ook kan het zijn dat je door het zien van een verjaardag foto, je precies weet welke cadeaus je had gekregen en welke mensen er toen allemaal bij waren. Dit komt door het lange termijn geheugen, en door het zien van zo een foto wordt er een laadje in je hersenen open getrokken met die herinnering. Tuurlijk zal dit niet niet altijd komen maar het verrast mij hoe vaak het wel zo is.

Dus als je op vakantie bent geweest en mensen vragen aan je wat je allemaal hebt gedaan, en je komt er op zo een moment niet goed uit. Probeer het dan eens te vertellen door eerst naar de foto te kijken die je hebt gemaakt op vakantie en vertel er over. Je zal versteld staan hoeveel er ineens bij je naar boven komt.

 

Dit zal niet voor iedereen zo werken want ieder zijn niet-aangeboren hersenletsel is anders. Probeer het eens en kijk of het jouw helpt.

Medicijncassette         

De meeste mensen met nah gebruiken medicijnen, en het is dan ook belangrijk om die dagelijk op de juiste tijden in te nemen. Voor het innemen van medicijnen kan een medicijncassette gebruikt worden.  In een medicijncassette kun je je medicijnen uitzetten. Als je niet zoveel medicijnen gebruikt doen heel veel mensen dit zelf, maar er is ook een mogelijkheid dat de apotheek dit voor je doet. Zo een medicijncassette is bedoeld als geheugensteun om te kunnen zien of je je medicatie hebt ingenomen. Je kan ook via de apotheek de medicijnen in een rol krijgen. Hierin zitten de medicijnen per dag en innamemoment in een apart zakje.

Ik zelf gebruik mijn alarm op mijn telefoon. Als het alarm afgaat komt in het beeld te staan medicijnen innemen. Maar bij meerdere medicijnen op verschillende tijden op een dag is zo een medicijncassette heel handig.

Voorwerpen

Ik denk dat dit een strategie is die onbewust al dikwijls gebruikt wordt. Voorwerpen kun je gebruiken om je te herinneren aan bepaalde taken die je wil gaan doen. Je kan bijvoorbeeld een fles wasmiddel op de aanrecht zetten als je de volgende dag een was wilt gaan draaien. Als je dan s morgens beneden komt en je ziet die fles afwasmiddel staan op de aanrecht komt de herinnering van de dag ervoor en weet je dat je moet gaan wassen. Een ander voorbeeld kan zijn dat je een emmer in of vlak bij de wc zet. Als je die emmer ziet gaat er een lichtje branden en denk je, o ja ik moest de wc even schoon maken.

Briefjes


Iets wat heel veel mensen denk ik gebruiken zijn briefjes en daar is op zich niks mis mee. Alleen gebruik geen losse briefje want die kunnen snel zoek raken. Ik denk dat het handiger is om in huis meerdere notitieblokjes te leggen. Bijvoorbeeld één in de keuken voor boodschappen,één bij de telefoon voor afspraken op te schijven en één op tafel voor belangrijke dingen. Neem 1 keer per week alle notitieblokjes nog eens door, alleen of samen met iemand. Kras alles wat gedaan is door en wat nog moet schijf je over op een nieuw vers velletje. Zorg dat er bij alle notitieblokjes een pen lig en leg die ook telkens weer terug.

To do lijstjes

Nadat ik een hersenbeschadiging had opgelopen ben ik veel gebruik gaan maken van to do lijstjes. Ik doe dit via mijn telefoon maar er zijn ook papieren to do lijstjes. Ik zet er letterlijk bijna alles in waar ik aan denk,wat ik moet doen, wat ik niet moet vergeten. Het zorgt er voor dat ik niet constant hoeft te denken want ik schrijf het gelijk in mijn to do lijst, en die loop ik dagelijks even langs. Eigenlijk zijn die lijstjes mijn tweede hersenen geworden. Mijn eigen hersenen om het te bedenken en om het te onthouden schrijf ik het in mijn to do lijst. Ik hoop dat meer mensen het op deze manier kunnen toepassen en zo minder last hebben van hun niet-aangeboren hersenletsel.

Verjaardagskalender

Heel veel mensen hebben een verjaardagskalender op de wc hangen. Op zich is dit handig je kom hier elke dag en ziet dan wie er jarig is. Maar heel vaak wordt er dan niks mee gedaan en vergeten we onze dierbaren een berichtje of een kaartje te sturen. Een tijdje geleden heb ik hier een mooi artikel over geschreven. klik hier om te lezen wat mijn tip is voor dit probleem.

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is om water te drinken. Het vocht is nodig voor de werking van onze organen en houd het bloed stromend. Ook zorgt voldoende water drinken er voor dat je jezelf energieker voelt. Te weinig water drinken kan er zelfs voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken. Denk goed aan je eigen gezondheid en drink voldoende water op een dag.

 

Saywhatbottles is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld en gaat de strijd aan tegen al het plastic wat ronddwaalt op deze wereld. Ze verkopen duurzame drinkflessen ideaal om te gebruiken om aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen. Ook blijven de drankjes tot 24u koud en 12u warm. Dus je kunt hem ook gebruiken voor andere drankjes dan water. Ook is het mogelijk om je eigen fles te ontwerpen en hem te personaliseren door hem een naam te geven.

Jaarlijks doneert Saywhatbottles aan het ‘’Olive Ridley Project’’(een stichting die gewonde schildpadden opvangt en verzorgd) en steunen zij verschillende goede doelen zoals op dit moment ‘’World Animal Protection NL’’

 

Heb je ook interesse gekregen om een drinkfles aan te schaffen bij Saywhatbottles, en op die manier zelf voldoende water te drinken, en mee te helpen aan al het plastic wat ronddwaalt op deze wereld. Klik dan op de afbeelding hieronder en schaf er één aan.
Nahblog heeft tegenwoordig ook eigen facebookgroep ‘’Leven met niet-aangeboren hersenletsel’’  Via deze groep kom je in contact met mede lotgenoten met een niet-aangeboren hersenletsel. Maar ook mensen die iemand goed kennen of partner zijn van iemand met nah mogen hun vragen hier stellen. Ik ben van mening door het open te stellen voor iedereen, dat je elkaar pas echt goed kan helpen.


Mijn missie is om zoveel mogelijk kennis door te gegeven aan een ander. Ik hoop op die manier mijn steentje bij te dragen, en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel te kunnen helpen. Maar ook partners,familie,kennissen en vrienden kunnen hier van leren.

Wil jij ook jouw ervaringen delen, of ben je gewoon benieuwd naar ervaringen van een ander, volg dan deze facebook groep en klik op de knop hieronder.

Op instagram is nahblog ook actief, dat is de plek waar ik begonnen ben met mijn blogs. Ook deel ik daar andere content die ik niet op deze website plaats. Klik op de instagram knop en volg me.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Dicky Hoekstra
een maand geleden

Onze dochter heeft op haar 25 ste NAH en Epilepsie. Is nu 28 voor haar zoeken we nog veel handvaten. Maar zeker ook voor ons allen in het gezin . Bedankt voor deze bijdrage. .

Teun
een maand geleden

Interesse nieuwsbrief
Ps. Leuk initiatief Goed bezig!
Mvg. Teun